Skaczemy, gotujemy, smakujemy

czyli czat, charakter testowy. Tu można sobie wszystko wyznać, pogadać o niczym, poplotkować itp.Tego raczej nie moderujemy.
Awatar użytkownika
Famas
Cool gość
Posty: 381
Rejestracja: czw 22 maja 2014, 00:16
Reputacja: 73
Cyfra: 82

Skaczemy, gotujemy, smakujemy

Post autor: Famas » sob 06 gru 2014, 23:38

Dziś nowy temat o jakże przyjemnej sprawie, rozkoszy dla podniebienia, smakach i aromatach.
O tym, co do stołu się podaje, jada, przyrządza i raczy gości. Tym czym chata bogata.
Na początek łatwe danie, szybkie i proste. Myślę o owocach morza, bo to smaczny kąsek zwłaszcza, że zawsze imponowała mi szlachetna treść w twardej skorupie, żyjąca w głębinach, pośród wodorostów gdzieś obok rafy koralowej.

Makaron z owocami morza i szpinakiem :-)

Składniki :
Makaron pełnoziarnisty (np. Pappardelle) 500g
Szpinak (świeży lub mrożony) 500g
Mieszanka owoców morza: krewetki, małże, ośmiorniczki, kalmary 500g
Por 1 sztuka
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 5-6 łyżek
Tymianek (świeży) łyżeczka
Sól morska, pieprz do smaku

Wykonanie:


Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (należy zachować szklankę wody z gotowania)
Na oliwie zeszklić posiekanego drobno pora
Kiedy por zmięknie dodać owoce morza, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy
Całość podsmażyć 2-3 minuty
Dodać szpinak - gotować 1-2 minuty (ok 5 min jeśli szpinak był zamrożony)
Makaron wymieszać z sosem szpinakowym doprawić do smaku
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta podlać niewielka ilością wody z gotowania makaronu



Smacznego :)



Obrazek
Quis ut Deus.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość