Polak potrafi.

czyli czat, charakter testowy. Tu można sobie wszystko wyznać, pogadać o niczym, poplotkować itp.Tego raczej nie moderujemy.
Awatar użytkownika
łosiu
Administrator
Posty: 553
Rejestracja: pn 08 lut 2010, 09:06
Reputacja: 92
Cyfra: 38
Licencja: CPL(A)
Lokalizacja: Stara Wieś
Kontakt:

Polak potrafi.

Post autor: łosiu » czw 08 paź 2015, 09:05

no czyż nie genialne?

gdybym miał domofon, to bym sobie zrobił :)

pain is temporary... quitting lasts forever...
http://latasie.pl

Awatar użytkownika
Muppet
Cool gość
Posty: 338
Rejestracja: pt 14 lis 2014, 20:42
Reputacja: 250
Cyfra: 1200
Licencja: D

Re: Polak potrafi.

Post autor: Muppet » wt 27 paź 2015, 19:18

Można też zastosować moduł GSM (taki, jakich używa się w systemach alarmowych) i otwierać sobie drzwi telefonem komórkowym :-)

Awatar użytkownika
fizyk
Cool gość
Posty: 359
Rejestracja: wt 15 lip 2014, 06:14
Reputacja: 95
Cyfra: 250
Licencja: USPA-B, DFV

Re: Polak potrafi.

Post autor: fizyk » wt 27 paź 2015, 23:36

Ale moduł GSM wymagałby korzystania z dodatkowej karty sim. Ale jeśli masz WiFi w domu i internet w telefonie to lepiej po sieci. Otwierasz port na routerze, korzystasz z darmowego dyn-ip aby mieć dostęp do routera niezależnie od przyznanego IP, stosujesz uniwersalny protokół komunikacyjny np RPC z własnym szyfrowaniem (para kluczy RSH), piszesz małą apkę na telefon, która zajmuje się tylko wysyłaniem szyfrowanego polecenia (trzeba za każdym razem posolić komendę aby nie było możliwości podsłuchania i zrekonstruowania jednakowych wzorców). Jeśli dodatkowo się to urozmaici, to przy wysłaniu komendy można od razu poprosić o włączenie ekspresu do kawy aby była gotowa i ciepła kiedy dojdziesz do mieszkania. Wersja dla kobiet - elektryczne zawory w łazience, które przygotują gorącą kąpiel.
..:: Fizyk

Awatar użytkownika
łosiu
Administrator
Posty: 553
Rejestracja: pn 08 lut 2010, 09:06
Reputacja: 92
Cyfra: 38
Licencja: CPL(A)
Lokalizacja: Stara Wieś
Kontakt:

Re: Polak potrafi.

Post autor: łosiu » śr 28 paź 2015, 07:53

Ale wtedy zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku niestety trzeba zabrać ze sobą telefon z domu :) a jak się go zostawiło razem z kluczami?
pain is temporary... quitting lasts forever...
http://latasie.pl

Awatar użytkownika
wilkczarny
Nielot
Posty: 47
Rejestracja: wt 27 sty 2015, 09:45
Reputacja: 21
Cyfra: 0
Licencja: brak
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Polak potrafi.

Post autor: wilkczarny » śr 28 paź 2015, 12:38

łosiu pisze:Ale wtedy zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku niestety trzeba zabrać ze sobą telefon z domu :) a jak się go zostawiło razem z kluczami?
Wtedy stosujesz starą, sprawdzoną metodę: dzwonisz pod dowolny numerek i na pytanie "kto tam?" odpowiadasz "ja"... ;)

Awatar użytkownika
Muppet
Cool gość
Posty: 338
Rejestracja: pt 14 lis 2014, 20:42
Reputacja: 250
Cyfra: 1200
Licencja: D

Re: Polak potrafi.

Post autor: Muppet » śr 28 paź 2015, 15:55

fizyk pisze:Ale moduł GSM wymagałby korzystania z dodatkowej karty sim. Ale jeśli masz WiFi w domu i internet w telefonie to lepiej po sieci. Otwierasz port na routerze, korzystasz z darmowego dyn-ip aby mieć dostęp do routera niezależnie od przyznanego IP, stosujesz uniwersalny protokół komunikacyjny np RPC z własnym szyfrowaniem (para kluczy RSH), piszesz małą apkę na telefon, która zajmuje się tylko wysyłaniem szyfrowanego polecenia (trzeba za każdym razem posolić komendę aby nie było możliwości podsłuchania i zrekonstruowania jednakowych wzorców). Jeśli dodatkowo się to urozmaici, to przy wysłaniu komendy można od razu poprosić o włączenie ekspresu do kawy aby była gotowa i ciepła kiedy dojdziesz do mieszkania. Wersja dla kobiet - elektryczne zawory w łazience, które przygotują gorącą kąpiel.
Racja Fizyk - ale nie dla wszystkich jest to takie oczywiste i szybkie do wykonania - a z GSM kupujesz moduł, podłączasz i działa - jak podłączysz do modułu ekspres do kawy, to też smsem sobie go włączysz. Poza tym, awarie internetu zdarzają się częściej, niż nadajników BTS GSM :-). Reasumując - Twoja metoda jest lepsza a moja prostsza do wykonania i prostsza w obsłudze :-)

wlodek26
Posty: 2
Rejestracja: śr 05 kwie 2017, 18:00
Reputacja: 0
Cyfra: 4
Kontakt:

Re: Polak potrafi.

Post autor: wlodek26 » śr 05 kwie 2017, 18:02

Polak zawsze potrafi, jednak musi się trochę postarać ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość